Fairchild Tropical Gardens Visitors Center

9814-MainImage
Location: Coral Gables, Florida, USA
Project Categories: Architecture
Year Started: 1998
Status: built
Size: 0.89 acres
Website: www.fairchildgarden.org

The Visitor Center for Fairchild Tropical Garden is built atop a rock bluff overlooking the north end of this historic botanical garden and the southern boundary with Matheson Hammock Park. The Visitor Center creates a new entry to the facility and provides much needed additional parking. This new complex is composed of three pavilions, with the large central one providing a ground floor gift shop and upper floor gathering spaces. To the east and west, across open courtyards, small flanking buildings house the restrooms and service functions. The west courtyard contains the plant sales area.

For the first time since the original 1938 Overlook entrance was closed, visitors to Fairchild will focus on the water vistas as they enter the garden. Designed by noted landscape architect William Lyman Phillips, the Fairchild and Matheson master plans both feature a picturesque arrangement of linear manmade lakes that are framed from various vantage points by their respective landscapes.

The design of the Visitor Center buildings is based on the architecture of the Phillips-Atwater Gatehouse, the Garden’s seminal structure. The Gatehouse’s simple volumes, stone walls, and generous porch are consistent with the Caribbean building traditions that were imported to the early architecture of South Florida. Pioneers such as the Munroes built simple structures of local materials and incorporated building elements that would shade their homes from the tropical sun and capture breezes. The new Visitor Center emulates that approach. The main building and the flanking wings are rectangular in plan and arranged to diminish the perception of their mass. The exterior walls are clad in local coral stone and rustic oolitic limestone. A front porch and a two-story south gallery offer shade and refuge from the rain.

Adjacent to the south gallery is the center’s most distinctive feature, the Staircase Ellipse. A pair of curved stairways forms an elliptical courtyard resting on a lawn that slopes down to the lake. Taking these stairs up to the second level, one arrives at a large, covered upper gallery that offers views of the lake and the surrounding canopy of flowering trees. Beyond the five French doors lies the Fairchild Ballroom, a gracious gathering space with wood flooring, wainscot paneling, and a sloped ceiling.

In total, there are 10,000 square feet of interior space and another 3,000 square feet of covered porches and walkways.

Fairchild visitor center, copyright Robin Hill 9814-02 9814-03 Fairchild visitor center site plan Fairchild visitor center ground floor plan Fairchild visitor center second floor plan Fairchild visitor center southern elevation Fairchild visitor center building sections

Call us

Miami, FL: 305-644-1023
Washington, DC: 301-948-6223
Portland, OR: 305-644-1023
Berlin, Germany: 49 30 2693293